AZİZ MAHMUD HÜDAYI VAKFI

1985 yılında, Hüdâyî’nin vakıf misyonunu benimseyen ve onu yeniden canlandırmayı hedefleyen bir grup gönül adamının, bir araya gelerek kurmaya niyet ettikleri Azîz Mahmud Hüdayi Vakfı da bir nevi “Hüdâyî Vakıf Çınarı”nın taze bir dal olarak gün yüzüne çıkışıdır. Bu çıkış resmi olarak, 4 Ocak 1986 tarih ve 18978 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan mahkeme kararıyla tescil edilmiştir.
İsmini Azîz Mahmud Hüdayi Vakfı olarak tescil ettiren bu yeni vakıf, Hazret-i Hüdâyî’nin vakfında gözettiği hedefleri, öncelikle kendisine gaye maddesi olarak belirlemiştir. Vakıf bugün, ihtiyaç sahiplerine sığınak, gariplere barınak, yetim ve öksüzlere sıcak bir kucak olmuştur. Kurduğu müesseselerle hem yaralı gönüllere merhem olmuş, hem de memleketimizin yetişmiş insan ihtiyacına katkıda bulunmuştur. Hüdâyî âdeta bir hayır dağıtım merkezi durumuna gelmiştir. Doluyor ve boşalıyor. Oraya garip gelen, yüreği bütünleşmiş olarak ayrılıyor. Gözü yaşlı gelen tebessümlerle…
Bir vakfın en önemli sermayesi, hiç şüphesiz gönüllüleridir. Azîz Mahmud Hüdâyî Vakfı bu anlamda, hem ismini taşıdığı Hz. Hüdâyî’nin sevenlerinin çokluğu, hem de vakfın hizmette ayırım gözetmeyen bir hizmet anlayışına sahip olması sebebiyle, kemiyet ve keyfiyet itibariyle fedakar ve samimi çok sayıda gönüllü sermayesine sahip olmuştur.

SAMİ EFENDİ VAKFI

Sami Efendi hazretleri bir ömür kendini hayr u hasenata adamış, zengin bir aileden gelmiş olmasına rağmen mütevazı bir hayat yaşayarak hayatını insanlığa vakfetmiş bir gönüller sultanıdır. Çoğu zaman ihtiyaç sahiplerine, elinde avucunda ne varsa vermekten çekinmeyen. Kendisi maaşla geçindiği halde bazan maaşının tamamını infak edebilen bir büyük zattır. Nitekim Adana’da muhasebecilik yaptığı yıllarda çalıştığı müessese sahibi, maaşını zarf içinde kendisine takdim eder. Bu sırada bir fakir, kendisinden Allah için bir talepte bulununca zarfı daha açmadan o ihtiyaç sahibine verir.
Böyle büyük bir zâtın adı konularak 1994 yılında faaliyetine başlayan Sami Efendi Vakfı, Sami Efendi hazretlerinin açtığı hizmet yolunda ihtiyaç sahiplerine ulaşarak onların ihtiyaçlarını gidermek, bakıma muhtaç olanların bakımını yapmak, yalnız kalmış insanların himayesini sağlamak, hastaları tedavi ettirmek, işsizlere iş bulmak, fakir-ve yetim insanlara yardımcı olmak ve gençleri istikbale hazırlamak hatta tabiat ve hayvanatı korumak ve buna benzer bir çok hizmeti yerine getirmeyi amaçlamıştır.

ŞENTEPE TUTELİMİ GENÇLİK KULÜBÜ DERNEĞİ

İstanbul AZİZ MAHMUD HÜDAYİ VAKFI , Ankara SAMİ EFENDİ VAKFI kuruluşlarının bir parçası olarak, aynı hizmet şuuru ve heyecanı ile, semtindeki maddi manevi ihtiyaç ve talepler, eğitim, etkinlik gibi bir çok hizmeti yerine getirmek amacı ile 2013 yılında YENİMAHALLE ŞENTEPE semtinde hizmete başlamıştır.
Eğitimlerin bir çoğu ücretsizdir. Özel hocalar tarafından verilecek eğitimlerden de alınabilecek en az ücret talep edilerek devam etmektedir.
Şentepe Tutelimi Derneği, semtinde; eğitim,öğretim.etkinlik,değerlerimizi kazanma yolunda her türlü hizmete açık , sürekli halkın ihtiyaçlarına cevap verebilen bir kuruluş olarak, yıllar geçtikçe hizmet yolunda daha fazla aşk ve heyecan ile yola devam etmektedir